Curs: fotografieDocumentară

ATELIER DE FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ: Explorarea Identității Prin Imagini

Nr. ateliere: 12 (3 teoretice, 12 practice)
Nr. de ore totale de curs: 50
Nr. locuri disponibile: 15
Perioadă desfășurare: septembrie – octombrie
Prof. coordonator: Mirona Radu

Participare gratuită

Despre atelier:

În cadrul acestui atelier, desfășurat atât în întâlniri de grup, pe teren și în sesiuni individuale, cu o durată totală de 50 de ore, cursanții explorează în profunzime fotografia documentară și modul în care fiecare imagine dezvăluie o parte din identitatea autorului.

Cursul implică sesiuni de dezbatere în cadrul cărora se vor discuta abordări creative pentru a îmbunătăți constant calitatea fotografiilor documentare ce vor constitui expoziția finală – rezultatul efortului și exercițiilor creative semnate de fiecare participant pe timpul atelierului.

Fotografia documentară este un observator care spuse povești, relatează întâmplări, atrage atenția sau manipulează, ajută și sprijină la documentarea societății, inclusiv la consolidarea identității la nivel personal, comunitar, social etc.

Participanții vor dezvolta abilități solide în fotografie documentară și vor obține o înțelegere mai profundă a modului în care fiecare fotografie reflectă, cu adevărat, identitatea lor creativă.

Coordonate de explorat:

Selectarea elementelor de decor și arhitectură: Fotografia documentară transcende simpla capturare a momentelor. Fiecare alegere, de la elementele de decor până la arhitectură, dezvăluie ceva din identitatea autorilor. Ca autori, aceștia stăpânesc un univers creativ, iar modul în care selectează și compun aceste elemente spune o poveste despre modul lor de percepere a lumii și conectare cu aceasta.

Explorarea identității prin subiecte și locații: Participanții vor învăța cum să abordeze subiectele dintr-o perspectivă personală, alegând teme care să-i conecteze și să le stârnească interesul. Vor explora, de asemenea, relația dintre ei și spațiile înconjurătoare. Fiecare clădire, fiecare stradă și detaliu arhitectural selectat pentru un cadru vor evidenția o parte din povestea participanților și legătura lor cu acel spațiu.

Înțelegerea compoziției și a culorii: Compoziția și culoarea sunt instrumente puternice pentru a transmite emoții și mesaje în fotografie. Participanții vor explora tehnici de compoziție pentru a-și ghida privitorii în povestea lor, iar dinamica cromatică va permite comunicarea subtilă a trăirilor interioare.

Alegerea momentului decisiv și crearea poveștii: Fiecare fotografie documentară surprinde un moment unic în timp, care nu se va mai repeta. Participanții vor explora conceptul de „moment decisiv” și vor învăța cum să selecteze momentul potrivit pentru a captura o poveste autentică și intrigantă.

Cine poate participa?

Acest curs se adresează persoanelor cu vârste între 16 și 33 de ani, care au cunoștințe medii în utilizarea unui aparat de fotografiat sau a telefonului mobil. Simțul artistic, creativitatea și dorința de a explora noi orizonturi sunt elemente esențiale. Participanții sunt încurajați să exploreze arta fotografiei documentare, inclusiv prin intermediul telefoanelor mobile.

Ce presupune participarea?

Înscrierea la atelier se face până pe data de 07.09.2023, ora 23:59 prin completarea formularului de mai jos.

Participanții la atelier trebuie să fie prezenți în Brașov în cadrul programului de activități pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, în zilele de weekend.

Despre profesor: Mirona Radu

Cursul este coordonat de Mirona Radu, fotografă și cineastă, ale cărei cuvinte reflectă adâncimea acestui domeniu: „Fiecare cadru este o fereastră către sufletul nostru. În cadrul acestui curs, se propune extinderea acestei ferestre pentru a dezvălui aspecte unice ale identității prin intermediul fotografiilor documentare. În expoziția finală, fotografiile vor fi însoțite de scurte povești care subliniază relația participanților cu spațiile și elementele arhitecturale din Brașov.”


Perioada pentru înscrieri s-a încheiat

To top